×

Hvor mange typer spylervæske finnes og hva er forskjellen på dem?

Det finnes ulike typer spylervæske på markedet i dag. De vanligste her i norden er vinterspylervæske, sommerspylervæske og spylervæskekonsentrat.

Den mest brukte spylervæsken er vinterspylervæske som brukes til å vaske frontruten om vinteren og når det er minusgrader. Vinterspylervæsken er tilsatt tensider som effektivt skal fjerne salt, olje, asfaltpartikler og trafikkfilm som skitner til bilrutene om vinteren. Frostsikringsvæsken, som gjerne er etanol eller isopropanol  er tilsatt for at væsken skal holde seg flytende ved lave temperaturer. Det finnes mange vindusspylervæsker med forskjellige frysepunkt på markedet, bl.a. -15, – 18, og enda lavere. Frysepunktet er definert som temperaturen der første iskrystall dannes i væsken.

Hvis man tester de ulike variantene i en laboratorietest ser man at ved nedfrysing til -35˚C vil fortsatt en vindusspylervæske -18 av god kvalitet, være i ‘slushform’ ved – 35 ˚C og ikke fryse til hard is som mange tror.

Det angitte frysepunktet på emballasjen er mindre viktig på kvalitetsspylervæsker da kjøretøyets spyleranlegg aldri vil skades selv om temperaturen blir vesentlig lavere.

Når spylervæsken har en slushaktig konsistens, klarer ikke spyleranlegget å pumpe væsken gjennom de tynne rørene og slangene, men når temperaturen stiger og spylervæsken blir lettflytende igjen vil anlegget fungere som normalt.

Sommerspylervæske er tilpasset typisk sommersmuss og er utviklet for å vaske effektivt bort rester av pollen, insekter, støv og fugleskitt fra bilrutene og lykteglass. Mange bruker vinterspylervæske hele året rundt og har derfor utfordringer med å få vasket frontruten og lykteglassene skikkelig med spylervæsken om sommeren. Forklaringen er at vinterspylervæske som inneholder mye frostsikringsvæske  gjør at proteinene i insekter i sommermussen tørkes ut og i praksis blir sittende fast på frontruten. Sommerpylervæsken har et lavt innhold av frostsikringsvæske og et tensidinnhold tilpasset å fjerne  «sommersmuss». Om du har sommerspylervæske på tanken og er redd for å komme til å kjøre i lave temperaturer så holder spylervæsken seg i flytende form helt ned til – 5˚C. Er du imidlertid usikker, så kan du tilføre litt spylervæskekonsentrat for å unngå at spylervæsken fryser.

Spylervæskekonsentrat er en konsentrert vinterspylervæske med frysepunkt helt ned til -65˚C og som skal blandes ut tilpasset temperaturen der den skal benyttes. Med blandingsforholdet 1:1 er den egnet til bruk i værtyper ned til rundt – 30 ˚C. Konsentrat kan også fylles på tanken med innhold av vinterspylervæske for å sikre at spylervæske holder seg i flytende form i svært lave temperaturer.

Lurer du på noe mer om våre produkter? Ta kontakt med oss service.chemicals@wilhelmsen.com

Spylervæskeskolen

Du finner våre filmer fra spylervæskeskolen på vår YouTube kanal

YouTube

Relaterte artikler

Spylervæsken fryser ikke til is

Spylervæske av god kvalitet fryser ikke til is

Vinterspylervæskene fra Wilhelmsen Chemicals vil ikke fryse til hard is, men kun få en slush-lignende konsistens ved svært lav temperaturer, over...

14. desember 2023
Blåtind Sommerspylervæske konsentrat

Nyhet! Blåtind sommerspylervæske konsentrat

Utviklet av spesialister for nordiske kjøreforhold Med mindre alkohol og mer såpe (tensid) enn vinterspylervæske er Blåtind Sommerspylervæske...

20. april 2023
Spylervæske vintervær

Bytt til vinterspylervæske

Med vinteren kommer kuldegradene og vinterspylervæske av god kvalitet må fylles på tanken. Dette for å fjerne vintersmuss og unngå frost på...

1. september 2022
Bytt til sommerspylervæske

Sommerspylervæske fra Wilhelmsen Chemicals

Klar sikt er forutsetning for en trygg kjøretur I Norden har vi svært varierende værforhold som gir bilførere krevende kjøreforhold....

18. april 2022
Kontakt oss
Kontakt oss